گواهینامه بازرسی کالا COI چیست؟

گواهینامه بازرسی کالا (COI)، بر اساس تعریف سازمان ملی استاندارد، مخفف کلمات Certificate of Inspection است. بر اساس این سند در عرصه تجارت بین‌المللی، شرکت‌های بازرسی انطباق کالاهای وارداتی را با استانداردها، ضوابط یا مشخصات فنی مربوطه، به موجب بررسی مستندات، بازدید از محموله، نمونه برداری و نتایج آزمون، گواهی می‌نمایند.

گواهینامه COI را شرکت‌های مستقل بازرسی صادر می‌کنند. زمانیکه از تطابق بین کالاها با استانداردهای مورد نظر خریدار و مقررات بین‌المللی اطمینان حاصل شود، کالا از نظر کیفیت و مشخصات تأیید می‌شود. این سند به عنوان یک ابزار حیاتی به منظور جلوگیری از مشکلات تجاری و قانونی احتمالی در آینده تلقی می­شود.

اهمیت گواهی بازرسی کالا COI

اهمیت گواهی بازرسی کالا COI در این است که این گواهی به خریدار اجازه می‌دهد که با اطمینان خاطر بیشتری برای سرمایه‌گذاری­هایش اقدام کند. از آنجاییکه تجارت بین‌المللی عمدتا شامل مبادله کالاهای دارای ارزش زیاد و اغلب در مقیاس بزرگ است، گواهی COI می­تواند به عنوان ضمانتی برای خریدار باشد که کالاهایی که خریداری نموده است، مطابق با توافق‌های قبلی است.

به عبارت دیگر یکی از چالش­های بسیار مهم اکثر دولت‌ها، تاجران، و کسانی که در امور بازرگانی فعالیت می‌کنند، حصول اطمینان از مرغوبیت و کیفیت کالاها است. علاوه بر این، امروزه طبق قوانین وضع شده از سوی سازمان ملی استاندارد ایران، بازرسی کالا یک بخش جدایی‌ناپذیر در بحث صادرات و واردات محصولات است. از آنجا که بازرسی کالا امری پیچیده و مهم به حساب می­آید، کمیته جهانی استاندارد (ایزو) قوانینی را برای این خدمت وضع نموده که مرجعی برای بسیاری از کشورها است. از این استانداردها می­توان به عنوان مرجع و منبع در بحث بازرسی کالا در کشورهای مختلف جهان استفاده نمود. این تدابیر استانداردسازی باعث افزایش شفافیت و اعتماد در فرآیند بازرسی کالا در تجارت بین‌المللی گردیده است. بنابراین اهمیت گواهی بازرسی کالا COI شامل موارد زیر می­شود:

  • تضمین کیفیت: گواهینامه COI اطمینان می­دهد که کالاها با استانداردهای کیفی و ایمنی مطابقت دارند.
  • الزامات قانونی: برخی از صنایع و دولت­ها نیاز به ارائه گواهینامه COI دارند تا اطمینان حاصل شود که محصولات مطابق با مقررات و قوانین هستند.
  • حفاظت از مصرف کنندگان: گواهینامه COI تضمین می­دهد که محصولات ایمن بوده و برای استفاده مناسب هستند، که به حفاظت از مصرف­کنندگان کمک می­کند.
  • تسهیل در تجارت بین المللی: ارائه گواهینامه COI می­تواند به تسهیل و تسریع فرایندهای گمرکی کمک نماید.
  • کاهش ریسک: با ارائه گواهینامه COI، ریسک وجود محصولات معیوب یا نامطمئن که ممکن است سبب دعاوی حقوقی گردد، کمتر می­شود.
  • پیشگیری از خسارات مالی: در صورت عدم تطابق کالا با استانداردها، این گواهینامه می­تواند از خسارات مالی جلوگیری کند.

فرایند صدور گواهی COI

فرایند صدور گواهی COI شامل مراحل متعددی از جمله بازرسی اولیه کالا در محل تولید، آزمایش‌های فنی پیچیده، و بررسی‌های کیفیت در طی مراحل بسته‌بندی و قبل یا پس از از حمل کالا می­شود. در طی فرایند، بازرس‌ها اموری مانند مستندسازی، نمونه‌برداری، و آزمایش، از بخش­های مختلف تولید و کیفیت کالا انجام می­دهند. این اطلاعات در نهایت در گواهینامه‌ای که می­تواند شامل تصاویر، گزارش‌های تست و دیگر مدارک پشتیبان باشد، ارائه می‌گردد.

بسیاری از کشورها الزامات و فرایند مشابهی برای بازرسی کالا دارند. با این حال، ممکن است جزئیات و نحوه اجرای بازرسی در برخی کشور­ها متفاوت باشد. لذا شرکت­های بازرسی، باید به قوانین و مقررات محلی آشنا بوده و گزارش­ها را متناسب با فرمت هر منطقه ارائه دهند.

به منظور دریافت تاییدیه گواهی COI، ابتدا باید بازرسان مربوطه انطباق محصولات را با کالاهای از پیش تعیین شده بررسی کنند. این ارزیابی ممکن است توسط چند کارشناس انجام شود که جای هیچ شک و شبهه­ای باقی نماند. در این راستا بازرس­ها مدارک مرتبط با کالاها را از کارفرما تحویل می­گیرند. این مدارک شامل اسناد خرید، ثبت سفارش، کشور مبدا، اطلاعات محصولات و غیره هستند که برای درج در گواهی COI لازم خواهند بود. در ادامه تمامی کالاها و مدارک توسط کارشناسان و متخصصان بررسی می­گردد. چنانچه در هر یک از مراحل نواقص و مغایرتی مشاهده شود، مشکلات به صورت مندرج تحویل کارفرما داده می­شود. در غیر این صورت گواهی بازرسی کالا COI با موفقیت صادر خواهد شد.

لزوم اخذ گواهینامه COI

شاید برای شما سوال شود که آیا گرفتن گواهینامه COI برای همه کالا ها اجباری است؟

برای پاسخ به این سوال باید گفت که اخذ گواهینامه COI برای همه کالاها اجباری نیست. به عبارت دیگر می­توان بدون اخذ گواهینامه COI هم صادرات و واردات انجام داد. اما چه زمانی نیاز به گرفتن و اخذ گواهینامه COI نداریم؟

بسته به نوع کالا، مقررات کشورهای مبدا و مقصد، الزامات قراردادی بین طرفین اخذ گواهینامه COI می­تواند اختیاری یا اجباری باشد. به طور مثال اگر یکی از طرفین خریدار یا فروشنده در قرار داد لزوم اخذ گواهینامه COI را ذکر نماید، دیگر اخذ گواهینامه COI اختیاری نیست.

در برخی موارد، که کالا از یک نوع خاص باشد و تنوع کالا در بار وجود نداشته باشد و کالا دارای یک استاندارد خاص باشد، مشتری می­تواند بدون اخذ گواهینامه COI از سازمان استاندارد درخواست نمونه برداری نموده و سپس آن را برای آزمایشگاه ارسال نموده و پس از دریافت نتایج آزمون (TR)، مستقیماً به گرفتن گواهینامه COC بپردازد.

بنابراین، به طور کلی، اخذ گواهینامه COI یک امر اجباری نیست، اما وابسته به شرایط و موارد زیادی است که ممکن است اخذ آن را به یک امر اجباری تبدیل نماید. به طور مثال ممکن است در صورت صلاحدید، سازمان استاندارد، درخواست مشتری مبنی بر نمونه برداری مستقیم این سازمان و ارسال آن برای آزمایشگاه را در نظر نگرفته و برای کالاها نامه احدی صادر نماید. در این صورت اخذ گواهینامه COI اجباری می­شود.

انواع گواهی بازرسی COI

به طور کلی دو نوع بازرسی COI داریم که شامل بازرسی در مبدا (COI در مبدا) و بازرسی در مقصد (COI در مقصد) می­شود. در ادامه به توضیح مختصری از آن‌ها پرداخته شده است.

گواهی بازرسی COI در مبدا

گواهی بازرسی COI در مبدا به معنای تضمین اصالت و کیفیت کالاهای صادراتی پیش از حمل آن‌ها به کشور مقصد است. این نوع گواهینامه در کشور تولیدکننده کالا صادر می‌گردد. پس از صدور این گواهینامه خریدار مطمئن می­شود که کالاهای سفارشی مطابق با مشخصات فنی توافق شده بین فروشنده و خریدار هستند. همچنین خریدار اطمینان می­یابد که استانداردهای لازم برای ورود آن کالا به بازار مقصد برآورده شده است.

در این حالت از گواهی بازرسی، اسناد و نتایج آزمونِ کالاهای وارداتی، که گواهینامه بازرسی را در مبدأ دریافت نموده­اند پس از ورود به کشور مقصد، مورد بررسی قرار خواهند گرفت. سپس چنانچه مغایرتی وجود نداشته باشد، گواهینامه انطباق (COC) برای آن­ها صادر می­گردد.

به عبارت ساده­‌تر، زمانیکه گواهی COI در مبدا صادر می­شود، خریدار مطمئن خواهد بود که کالای ارسال شده پس از ورود به کشور مقصد، فقط نیاز به بررسی مدارک دارند و نیازی به نمونه برداری و انجام آزمایش­های مجدد و همچنین صدور گواهی جدید نیست.

گواهی بازرسی COI در مقصد

گواهی بازرسی COI کالا در مقصد به معنای حصول اطمینان از اینکه تطابق بین کالاهای وارد شده به کشور مقصد با استانداردهای محلی و بین‌المللی صادر می‌گردد. بازرسی در مقصد به خریدار کمک می­کند که از ورود کالاهای غیراستاندارد یا تقلبی جلوگیری شود. به این واسطه حفاظت از بازار داخلی و مصرف‌کنندگان را تضمین می‌نماید.

گواهی بازرسی COI در مقصد، قبل از انتقال کالا به بازار و پس از ورود کالا به کشور مقصد انجام می‌شود. بازرسان مستقل یا نهادهای دولتی مربوطه تعداد، کیفیت، و مشخصات کالاها را بررسی نموده و مطمئن می­شوند که این محصولات با استانداردهای مورد نظر خریدار و همچنین قوانین محلی سازگاری دارند. این فرایند ممکن است شامل آزمون‌های مکانیکی، شیمیایی، فیزیکی، میکروبی، و غیره باشد که به منظور تأیید ایمنی و کارایی کالا ضروری است.

علاوه بر ارزیابی مطابقت و کیفیت، گواهی بازرسی در مقصد شامل بررسی بسته‌بندی کالاها نیز می­شود تا اطمینان حاصل شود که آسیبی حین حمل و نقل به کالاها وارد نشده است و بسته‌بندی آن‌ها دارای استانداردهای لازم است. این امر به طور ویژه برای محصولات حساس مانند داروها، مواد غذایی و محصولات شیمیایی اهمیت بالایی دارد.

موارد مورد بررسی در بازرسی COI در مقصد

  • بررسی سال ساخت کالا
  • بررسی بسته بندی و نشانه گذاری کالا
  • بررسی اصالت، ماهیت و صلاحیت فروشنده یا تولیدکننده و شرکت سازنده محصول
  • بررسی کمیت و کیفیت کالا
  • ارزیابی و تایید میزان سفارش
  • ارائه گواهینامه‌های پیش از حمل و پس از حمل

نتیجه گیری

در آخر باید گفت که گواهینامه‌های بازرسی کالا COI، نقشی بسیار مهم و حیاتی در تضمین اعتماد و شفافیت در تجارت بین‌المللی در کشورهای مختلف دارد. از طریق این گواهینامه‌ها به واسطه انجام فرآیندهای دقیق بازرسی، اطمینان حاصل می‌شود که کالاهای مبادله شده بین دو یا چند کشور دارای کیفیت بالا بوده و مطابق با استانداردها و مشخصات تعیین شده هستند. اعتبار گواهی‌های بازرسی در مبدا و مقصد این امکان را به تجارت‌ها می‌دهد که با امنیت و اطمینان خاطر بیشتری عمل نمایند، و این امر به نوبه خود، سبب حفاظت از حقوق مصرف‌کنندگان و کاهش اختلافات تجاری می‌گردد.

در میان شرکت­های بازرسی مختلف، شرکت “آی جی اس” نقش مهم و بسزایی در افزایش کارایی و تسهیل این فرآیندها ایفا می­کند. “آی جی اس” ضمن ارائه خدمات بازرسی فیزیکی و صدور گواهینامه‌های COI، به عنوان یک شریک تجاری قابل اعتماد در عرصه بین‌المللی شناخته شده است. اعضای “آی جی اس” با استفاده از تجهیزات پیشرفته و دانش فنی تخصصی، تضمین می‌کنند که کالاهای مشتریان این شرکت از هر حیث بررسی شده و تأیید شوند تا اطمینان حاصل شود که دارای استانداردهای لازم هستند.

سوالات متداول

گواهینامه بازرسی کالا COI چیست؟

گواهینامه بازرسی کالا (Certificate of Inspection) یا به اختصار (COI) یک مدرک و سند رسمی است که تأیید می‌کند یک کالا، محصول، خدمات و غیره مورد بازرسی و ارزیابی قرار گرفته است و مطابق با استانداردهای خاصی بوده است.

ضرورت اخذ گواهینامه بازرسی کالا COI به دلیل تأییدیه‌ای است که کالا یا خدمات مورد بازرسی مطابق با استانداردهای مربوطه می‌گیرد و از بروز حوادث و مشکلات احتمالی مرتبط با نقض استانداردها جلوگیری می‌نماید.

هدف از اخذ گواهینامه بازرسی کالا COI حصول اطمینان از تطابق کالا یا خدمات مورد بازرسی با استانداردهای مرتبط با آن است.

گواهینامه بازرسی کالا COI معمولاً توسط شرکت‌های بازرسی یا موسسات دولتی صادر می‌گردد که دارای مجوزهای لازم برای انجام بازرسی و صدور گواهی هستند.

مدت اعتبار گواهینامه بازرسی کالا (COI) می‌تواند متغیر باشد و وابسته به موارد مختلفی است، اما به طور کلی مدت اعتبار گواهی COI می‌تواند بین یک تا چند ماه باشد. عمدتا مدت اعتبار در خود گواهینامه درج می‌شود و باید به آن توجه نمود.

بله، معمولاً گواهینامه COI بازرسی کالا دارای مدت اعتبار مشخصی است و پس از منقضی شدن آن، باید مجدداً اقدام به بازرسی و تجدید گواهینامه انجام گردد.

هزینه دریافت گواهینامه بازرسی COI کالا می‌تواند بسیار متفاوت و متغیر باشد و بسته به چندین فاکتور شامل موارد زیر است.

  • نوع محصول و خدمات: هزینه صدور گواهی COI می‌تواند بر اساس نوع محصول یا خدمات مورد بازرسی متفاوت باشد. برای مثال، بازرسی مربوط به صنایع حساس مانند هوافضا یا داروسازی معمولاً به دلیل استانداردهای دقیق‌تر و حساس¬تر نیاز به تخصص فنی بیشتر داشته و قیمت بالاتری دارد.
  • دامنه بازرسی: هزینه انجام بازرسی و صدور گواهی COI بر اساس دامنه بازرسی که می‌تواند شامل انجام آزمایشات و ارزیابی‌های مختلف باشد، متغیر است. بازرسی‌هایی که جامع‌تر هستند، نیاز به بررسی‌های فنی تخصصی دارند، و لذا هزینه بیشتری خواهند داشت.
  • موقعیت جغرافیایی: مکان بازرسی نیز بر هزینه‌ها موثر است. به عنوان مثال، انجام بازرسی در برخی کشورها به دلیل هزینه‌های عملیاتی بالاتر، گران‌تر خواهند بود.
  • استانداردهای مورد نیاز: هرچه استانداردهای کالا یا خدمات مورد بازرسی سختگیرانه‌تر باشند، بالطبع هزینه‌های بازرسی نیز بالاتر خواهد بود.
  • شرکت بازرسی: ممکن است شرکت‌های بازرسی مختلف برای خدمات مشابه، هزینه‌های متفاوتی در نظر بگیرند. انتخاب یک شرکت بازرسی مقرون‌به‌صرفه و البته معتبر می‌تواند تأثیر زیادی در کل هزینه‌ها و کیفیت انجام بازرسی و اطمینان خاطر شما از فرایند صدور گواهی COI داشته باشد.

گزارش گواهینامه بازرسی COI عمدتا شامل اطلاعات مفصل و دقیق در مورد کالا، تجهیزات یا خدماتی است که مورد بازرسی قرار گرفته‌اند. به طور کلی در گزارش بازرسی موارد زیر آورده می‌شود:

  • مشخصات کالا یا خدمات: شامل نام و مدل کالا، شماره سریال، وزن خالص و ناخالص، برند، کشور سازنده.
    • تاریخ‌های مهم: تاریخی که بازرسی، نمونه برداری، و آزمون انجام شده است.
  • موارد و دامنه بازرسی: فهرستی از تمامی استانداردها و ارزیابی‌های انجام شده بر روی محصول، خدمات یا تجهیزات، از جمله بررسی‌های فیزیک و شیمیایی، ارزیابی‌های ایمنی، و آزمایش‌های عملکردی.
  • نتیجه بازرسی: نتیجه ارزیابی انطباق کالاف خدمات یا تجهیزات مربوطه طی یک پاراگراف در انتهای گواهی آورده می‌شود.
  • مهر و امضای مدیریت: مهر و امضاء مدیر بخش ارزیابی انطباق یا مدیر عامل شرکت بازرسی که گزارش را تایید می‌کند، و به عنوان نشانی از صحت و اعتبار گزارش است.
  • هولوگرام و QR code: به منظور اعتبارسنجی گواهینامه COI، روی مدرک یک هلوگرام و QR-code قرار داده می-شود تا امکان اعتبارسنجی به صورت آنلاین وجود داشته باشد.

به منظور دریافت گواهینامه بازرسی COI، نیاز است مدارک و اسناد مختلفی ارائه گردد، اما این امر بستگی به نوع بازرسی و درخواست شرکت بازرسی دارد. در اکثر اوقات، اسنادی که لازم برای دریافت گواهینامه بازرسی می‌تواند شامل اطلاعات و مدارک مربوط به محصول یا خدمات مانند نوع و حجم کالا، اطلاعات، توصیفات و مستندات فنی مربوط به محصول یا خدماتی که در بازرسی مورد نظر، اظهارنامه، پروفرما، فاکتور، قبض انبار، بیمه نامه و غیره باشد.

بله، در گواهی صادر شده توسط شرکت آی جی اس، می‌توانید وضعیت گواهینامه بازرسی کالای خود را به صورت آنلاین بررسی نمایید. این امر هم با اسکن QR-code و هم از طریق وب‌سایت یا پلتفرم سایت IGS امکان پذیر است.

‌مدت زمان دریافت گواهینامه بازرسی ممکن است بسته به شرایط مراکز بازرسی و محلی مختلف با یکدیگر متفاوت باشد. اما به طور کلی می‌تواند بین چند روز تا چند هفته متغیر باشد.

اگرچه بسیاری از درخواست‌ها برای صدور این گواهی برای کالاهای وارداتی و صادراتی دارای استاندارد اجباری است، اما هدف از صدور این گواهی فقط منتهی به این هدف نیست.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *